
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zaprasza rolników, przetwórców żywności, KGW, mieszkańców obszarów wiejskich zainteresowanych bezpiecznym przetwórstwem rolno-spożywczym na warsztaty piekarnicze w ramach operacji pn.
„Od pola do pieca – integracja rolnictwa z rzemiosłem piekarskim”.
Warsztaty odbędą się w dniach 1-3 października 2025
Celem operacji jest realizacja praktycznych warsztatów piekarskich, których głównym założeniem jest możliwość pozyskania dodatkowego źródła dochodu przez małe rodzinne gospodarstwa. Zwiększy to możliwość rozwoju RHD, zainicjuje transfer wiedzy i pokaże nowe możliwości rozwoju. Operacja ma wspierać dywersyfikację dochodów, rozwój systemów jakości żywności oraz promować dobre praktyki w przetwórstwie i sprzedaży.
Wypełnione karty zgłoszenia (do pobrania) należy przesyłać w formie papierowej lub elektronicznej na adres:
- Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, ul. Wyszyńskiego 70/126, 42-200 Częstochowa
- lub w formie skanu na adres: j.brzozowska@odr.net.pl
Zgłoszenia będą przyjmowane do 19.09.2025 r.
Osoby, które zakwalifikują się do udziału w warsztatach, otrzymają potwierdzenie na adres e-mailowy wskazany w karcie zgłoszenia uczestnictwa.
Organizator zastrzega sobie możliwość wyboru uczestników spośród zgłoszonych osób.
Osoby do kontaktu: Joanna Brzozowska tel. 695 660 790
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Dojazd do punktu zbiórki (tj. spod budynku siedziby ŚODR Częstochowa, ul. Wyszyńskiego 70/126, 42-200 Częstochowa) uczestnicy finansują we własnym zakresie.
ZAKRES TEMATYCZNY WARSZTATÓW
Pt. : „Od pola do pieca – integracja rolnictwa z rzemiosłem piekarskim” + zwiedzanie młyna
Termin: 1/2/3.10.2025
Miejsce: Akademia Kucharska w Radzionkowie
Teoretyczne wprowadzenie:
-
-
-
- Wyprowadzenie kwasu pszennego,
- Prawidłowa fermentacja ciast pszennych na zakwasie,
- Podstawy fermentacji mąki pszennej,
- Znaczenie autolizy w procesie produkcji chleba,
- Rodzaje i typy mąk
- Woda w cieście i jej znaczenie
-
-
Część praktyczna szkolenia:
-
-
-
- Bagietka na zakwasie – czysta i z ziarnami,
- Chleb pszenny na zakwasie i z ziarnami
- Chleb tostowy,
- Bajgle ługowane,
- Ciabatta jako kanapka i podkład pod zapiekankę
- Pinsa
- Ciasto półfrancuskie
- Cynamonki
- Drożdżówki z owocami sezonowymi
- zwiedzanie młyna w Gliwicach.
-
-
HARMONOGRAM DO POBRANIA

Chcesz zostać Partnerem KSOW – zarejestruj się na stronie ksow.pl