
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zaprasza do udziału w seminarium
w ramach realizacji operacji pn
„Nowe trendy w chowie i hodowli bydła mięsnego.
Stan i perspektywy”
poświęconego aktualnym trendom w chowie i hodowli bydła mięsnego
operacja jest realizowana w terminie
13 – 14. 11. 2025 r.
Celem operacji jest zapoznanie uczestników z trendami w chowie i hodowli bydła mięsnego oraz zawiązanie Grupy Tematycznej dot. chowu i hodowli bydła mięsnego w woj. śląskim. Operacja ma również na celu informowanie, definiowanie problemów i szukania ich rozwiązań w zakresie chowu i hodowli bydła (poruszane zagadnienia: zrównoważona produkcja, innowacje genetyczne i dobrostan zwierząt, perspektywy rozwoju branży). Wzajemne uczenie się, podnoszenie wiedzy, sieciowanie przy szczególnej roli IZPIB i PZHBM jako praktyków i teoretyków w realizacji operacji. Seminarium będzie miało formę sesji wykładowej połączonej z warsztatem praktycznym z zakresu rozbioru tuszy wołowej oraz pokazem kulinarnego wykorzystania mięsa wołowego.
Udział w operacji jest bezpłatny
Zgłoszenia (do pobrania) należy złożyć w formie skanu na adres: m.nieszporek@odr.net.pl
Program seminarium:
Dzień 1 – 13.11.2025 (czwartek)
Temat dnia: Od nauki do praktyki – aktualne wyzwania branży
- 9:30 – Rejestracja uczestników i otwarcie seminarium – ŚODR Częstochowa
- 10:00– 13:00 – Sesja wykładowa z udziałem ekspertów z Instytutu Zootechniki: prof. Piotr Wójcik, dr inż. Grzegorz Skrzyński, dr inż. Bartosz Szymik
-
- „Nowoczesne kierunki w hodowli bydła mięsnego”
– dr inż. Grzegorz Skrzyński - „Dobrostan i efektywność – jak pogodzić wymagania rynku z etyką produkcji” – prof. Piotr Wójcik
- „Genetyka i selekcja w praktyce – co nowego w nauce?”
– dr inż. Bartosz Szymik
- „Nowoczesne kierunki w hodowli bydła mięsnego”
- 13:00–14:00 – Obiad dla uczestników i przejazd do gospodarstwa
- 14:30–18:00 Wizyta studyjna w gospodarstwie rolnym Artur Zmełty, pokaz rozbioru tuszy wołowej z komentarzem technologicznym. Pokaz urządzeń do przetwórstwa mięsnego i linii technologicznej.
- 18:00 – Dyskusja obejmująca zagadnienia zawiązania Grupy tematycznej z uczestnikami oraz naukowcami IZ-PIB i przedstawicielami PZHBM. Powrót do hotelu
- 19:00 – kolacja
Dzień 2 – 14.11.2025 (piątek)
Temat dnia: Mięso wołowe – zastosowanie
- 8:00 – 9:00 – Śniadanie i przejazd do gospodarstwa
- 10:00 – 11:45 Wizyta studyjna w gospodarstwie z produkcja mięsną (gospodarstwo demonstracyjne z certyfikatem ekologicznym) – Stefan Haczek
- 11:45-12:00 – przejazd do restauracji Grunt w Bielsku-Białej
- 12:00–14:00 – Warsztat kulinarny: wykorzystanie poszczególnych elementów wołowiny w gastronomii (z udziałem szefa kuchni restauracja Grunt w Bielsku Białej)
- 14:00–14:30 – Obiad, podsumowanie i zakończenie wydarzenia
HARMONOGRAM – do pobrania
Udział w seminarium jest bezpłatny (obejmuje m.in. przejazd autokarem, wyżywienie, nocleg, ubezpieczenie). Dojazd do punktu zbiórki (tj. spod budynku Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie lub w Mikołowie) uczestnicy finansują we własnym zakresie
Zgłoszenia będą przyjmowane do 07.11.2025 r.
Osoby do kontaktu:
Magdalena Nieszporek tel. 509 681 066 e-mail: m.nieszporek@odr.net.pl
